Hartelijk dank voor u bezoek.

De frustratie van patiënten met Long COVID

Long COVID is een breed begrip en helaas is de diagnostiek, qua labonderzoek in Nederland erg beperkt.

Meestal wordt er door de huisarts al bloedonderzoek aangevraagd en als dat niets oplevert, wordt er al snel verwezen naar de specialist.

Bij de longarts of cardioloog (hartspecialist) worden onderzoeken gedaan en ook daar wordt meestal niets gevonden.

Zo gaat t bij veel mensen die met “Long COVID” thuis zitten.

“Er is niets uit de onderzoeken gekomen”, zegt de arts en stuurt je naar de revalidatiearts of psycholoog.

Omdat de diagnostiek te wensen overlaat, heeft BioVis een indeling gemaakt op basis de symptomen vermoeidheid en brainfog.

Vermoeidheid is een probleem heel veel verschillende oorzaken variërend van bloedarmoede via traag werkende schildklier en nog niet ontdekte suikerziekte naar chronisch inflammatoire ziekten, zoals reuma, ziekte van Crohn of gluten intolerantie

Maar ook “stress” is een niet te onderschatten oorzaak-

Stress is een verzamelbegrip en omvat veel meer dan alleen “gespannen zijn of zenuwachtig zijn”. Stress is naast psychisch vooral ook lichamelijk zeer funest.

Dit is de “reguliere” DD ( DD staat voor differentiaal diagnose)

In de geneeskunde, die verder kijkt dan de meest voor de hand liggende oorzaken zijn ook problemen zoals – lekkende darm, vit b12 gebrek (bij een serum spiegel vitB12 < 500 pg/l kun je ervan uitgaan, dat er een ernstig tekort is), mitochondriale aandoeningen (verworven mitochondriopathie meestal door medicatie, cholesterol verlagers zoals Lipitor staan hierom bekend) enzovoort.

De mitochondriën zijn de energiecentrales van ons lichaam- als zij niet optimaal werken word je ziek!

Mitochondriën krijgen in de hedendaagse geneeskunde niet de aandacht, die ze verdienen. 

Omdat wij elke dag energie tot ons nemen door onze voeding, moet bijvoorbeeld onze darm veel werk verzetten. In de darm vindt al veel voorselectie plaats: het voedsel moet worden opgenomen via de darmwand, daarna wordt het vervoerd naar de weefsels en opgeslagen in de cellen. Maar ook vindt er dagelijks vervanging van oude cellen plaats, worden verkeerde cellen gedood en worden onze spieren hersteld bijvoorbeeld na een zware inspanning.

Dat kost energie- ATP adenosine trifosfaat- dit is de brandstof van onze cellen. 

Als de mitochondriën niet optimaal werken, door bijvoorbeeld vitamine tekorten, door te veel stress op het werk of door een virus infectie, ga je dat merken.

Minder fit voelen, vaker s middags al moe in plaats van s avonds, niet goed tegen drukte kunnen, eerder geïrriteerd. 

Vermoeidheid na een lichte inspanning is ook een teken van een tekort aan brandstof ( ATP) omdat de energiecentrales niet goed werken.

Mitochondrion - Wikipedia

Brain fog of ook wel hersenmist- het gevoel watten in je hoofd te hebben of zoals een patiënt me vertelde het gevoel een ernstige hersenschudding te hebben.

Brain fog - een gevoel van watten in het hoofd, een soort mist, waardoor je niet helder kunt denken.

Concentratie problemen, je aandacht niet goed bij een taak kunnen houden ( autorijden, voor de PC zitten en je kunt je niet concentreren op de tekst op het scherm,) vergeetachtigheid, ook deze klachten zijn ernstig en mogen niet voorkomen. Ook niet als je al wat ouder bent.

We weten, dat Brain fog veroorzaakt wordt door een ontsteking in de hersenen.

Normaal gesproken worden onze hersenen beschermd door de hersenvliezen en door de bloed- hersen- barrière.

De bloed-hersen-barrière is een dikke laag cellen aan de binnenkant van de bloedvaten, die door de hersenen lopen en waardoor alleen de stofjes kunnen dringen, die goed zijn voor de hersenen.

Als deze barrière kapot gaat ( lek raakt), dan komen stoffen in onze hersenen, die daar schade ( kunnen)  aanrichten.

Bij LONG COVID is deze barrière niet meer optimaal en ontstaat er een ontsteking in het hersenweefsel. Het spike eiwit kan dan in het hersenweefsel terecht komen en daar ontsteking veroorzaken.

meer informatie

Bloed-hersenbarrière - Wikipedia

Omdat wij, Paula en ik, al geruime tijd patiënten begeleiden met deze klachten is ons opgevallen, dat er te snel LONG COVID als diagnose gesteld.

In onze ervaring kunnen we zo 3 patiënten opnoemen, die geen Long COVID hebben, maar een andere ziekte/ tekort.

Vit B12 gebrek wordt door veel artsen over het hoofd gezien, simpelweg omdat de meeste artsen niet alles testen.

Wat belangrijk is om te onthouden is:

Wat belangrijk is om te bedenken:

  1. Niet alle vermoeidheid en brainfog is long COVID, daarom is goed onderzoek zo belangrijk.

  2. Long COVID wordt veroorzaakt door het spike eiwit.

  3. Het spike eiwit is gevaarlijk- het veroorzaakt stolsels, ontsteking van de binnen bekleding van de vaten en ook brain fog achtige symptomen, maar ook een mitochondriale dysfunctie, waardoor je moe wordt en geen energie meer hebt.

  4. Vit B12 deficiëntie is een probleem van onze tijd: vegetariërs/ veganisten hebben door hun dieet al een lagere vit b12 spiegel in het bloed en meestal een ernstig tekort aan actief B12 het zgn. holotranscobalamine

DUS -

  1. “Long COVID” is een breed begrip.

  2. Goed onderzoek (bloed/urine/ontlasting) is onontbeerlijk ter uitsluiting van andere aandoeningen zoals gluten intolerantie

  3. Spike eiwit is de boosdoener: zolang dit eiwit in de bloedbaan aanwezig is, maakt het je ziek.

  4. Er zijn al behandelopties en dus hoop voor de long COVID patiënten: naast fluvoxamine zijn er nog meer mogelijkheden, die ik met jou kan bespreken als je daar behoefte aan hebt.